Guacamole
Wszystko co zwiedziłam w Meksyku to Tijuana... a raczej granicę Tijuany i San Diego… Mieszkając jednak przez chwilę w Los Angeles, które trochę ponad 150 lat temu należało do tego kraju, miałam okazję poznać wspaniałych i ciepłych Meksykanów, nauczyć się trochę ich kultury i kuchni. To właśnie w LA nauczyłam się robić jedną z najpopularniejszych meksykańskich przystawek (sosów), a mianowicie guacamole.
W wielu polskich przepisach widziałam, że do guacamole dodaje się paprykę i czosnek. Mnie nauczono inaczej i sądząc po tym jak często muszę robić guacamole u siebie w domu przepis ten jest naprawdę smaczny.
- 4 awokado
- pęczek kolendry
- 2 dojrzałe pomidory
- 1 mała czerwona cebula lub 1/2 dużej
- sok z 1/2 limonki
- sól i pieprz
Do mojego guacamole wybieram zawsze awokado dojrzałe, ale jeszcze twarde. Gdy użyjemy zbyt dojrzałego awokado, kolor quacamole może być brzydki brązowy a konsystencja zbyt wodnista. Awokado kroję na pól, wyciągam pestkę i duszę widelcem na gładką konsystencję. Dodaję posiekaną kolendrę, czerwoną cebulę oraz drobno pokrojone pomidory. Całość mieszam, skrapiam limonką i przyprawiam do smaku.
Podaję najczęściej z nachos, abo bardziej fit z lekkim pieczywem wasa.
Smacznego ;)
Moj lepszy na pewno i nie polski!!
OdpowiedzUsuń2 avacado
1-2 cebule szalotki - w mala kostke
2-3 srednie pomidory bez srodka - w mala kostke
1 ostra papryczka - w mala kostke
2 zabki czosnku - zrobic na puree
sol, pieprz, kumin, oregano, chili suszona i zmielona
Sok z 1 limonki
Gesty jogurt
mniam!
jogurt do quacamole?:)
UsuńKazdy ma inny gust, a przepis Kasi moge osobiscie polecic bo jest mistrzowski!!
OdpowiedzUsuńKoniecznie jeszcze czuszka dla lekkiej ostrości :)
OdpowiedzUsuńJak znajde w Sydney to nastepnym razem wyprobuje!:)
OdpowiedzUsuńOk, to ja sprobuje wasz a wy sprobujcie moj!
OdpowiedzUsuńok !:)
Usuń